---

Het bestuur van de SFS wenst u

prettige feestdagen toe!

---

Nieuws van het bestuur

De functie van penningmeester wordt waargenomen door secretaris Meindert Bouta. De administratieve werkzaamheden worden door Karin Grondsma uitgevoerd, u kunt haar bereiken via [email protected] Karin bedankt voor je aanbod en veel succes!

We zijn blij dat we kunnen vermelden dat we Peter Groot uit Schagen als nieuw lid mogen verwelkomen. We kennen Peter al als voorzitter van de KiBo Schagen en hij is nu ook zelf een aantal Skuddes gaan houden. Erg leuk om te zien dat de Skuddes zo geliefd zijn!

De komende maand ontvangen alle leden van de SFS weer hun contributie nota voorzien van de stallijst uit DAS-Online. Voor een juiste (stamboek)administratie is het van belang dat de stallijst correct is, we verzoeken u daarom om goed te controleren of de volledige en juiste gegevens hierop zijn vermeld. Zijn er mutaties? U kunt deze zelf via DAS-Online invoeren of melden bij Leo van Nimwegen van de stamboekadministratie. Voorkom problemen en zorg dat uw stallijst actueel is!

---

Proefdekking berekenen en invoeren in DAS-Online

Nieuwe handleidingen DAS-Online

Inmiddels loopt bij vele schapenhouders de ram alweer tussen de ooien. Een mooi moment om aandacht te vragen voor het uitvoeren van een proefdekking en het invoeren van een dekking in de dierregistratie DAS-Online.

Op de dierregistratie pagina zijn daarom een tweetal nieuwe handleidingen toegevoegd. Hierin wordt eenvoudig stap voor stap toegelicht hoe u een proefdekking uitvoert (berekening om te kijken welke ram qua inteelt het beste bij uw ooien past) en hoe u een dekking invoert.
Door een dekking aan te melden is het bestuur op de hoogte dat u een ram inzet en kan deze u indien noodzakelijk een dekcertificaat opsturen. 
Daarnaast is het invoeren van de lammeren in het voorjaar iets gemakkelijker, aangezien het systeem weet welke dieren u heeft ingezet voor de fok.

Heeft u vragen over DAS-Online? Neem dan contact op met Leo van Nimwegen van de stamboekadministratie

---

Enkele beelden uit de Dierregistratie

---

Bewust ontwormen belangrijk!!

Bewust ontwormen belangrijk

Misschien heeft u het al gelezen, half september werd het eerste geval van resistentie tegen het wormmiddel Zolvix vastgesteld. 

Hieruit blijkt maar weer dat resistentie tegen ontwormingsmiddelen een toenemend probleem is. Het is belangrijk dat ook wij, hobbymatige schapenhouders, bewust omgaan met het ontwormen van onze Skuddes. Routinematig ontwormen is volgens de huidige inzichten onverantwoord en vaak ook onnodig! 

Om meer informatie te verstrekken over hoe we bewust schapen en geiten dienen te ontwormen is er een syllabus 'Wormen bij schapen en geiten' opgesteld. Wij hebben in het nieuwsbericht op onze website een selectie van de belangrijkste informatie opgenomen. Klik hier om het nieuwsbericht te lezen.

---

Oormerk aanbieding voor leden SFS

Oormerk aanbieding voor leden SFS

Het Platform KSG heeft voor 2014/2015 weer een oormerk aanbieding voor alle aangesloten verenigingen. Ook leden van de SFS kunnen hier gebruik van maken. U kunt kiezen uit 2 types oormerken van Beljaars, de minimale afname is 50 stuks.
Aangezien elektronische oormerken overdraagbaar zijn kunt u, wanneer u geen 50 stuks nodig heeft, ook met meerdere personen één bestelling doen en ze onderling verdelen.

Bestellen is eenvoudig: u vult het bestelformulier volledig in en stuurt deze vóór 27 maart 2015 naar het secretariaat van de SFS. Vanuit het bestuur worden de bestellingen doorgegeven aan de leverancier, deze regelt de verdere afhandeling.

---

Korting abonnement tijdschrift 'Het Schaap'

Als lid van de SFS kunt u gebruik maken van 20% korting op het reguliere (exclusief btw) tarief voor een jaarabonnement op het vakblad Het Schaap. Het reguliere tarief voor 2015 is € 104,41 (inclusief 6 btw). Met korting betaald u nog € 83,53 (inclusief 6% btw).
Wilt u een abonnement met korting afsluiten, of de kortingsregeling op uw huidige abonnement laten toepassen? Dan kunt u een aanvraagformulier opvragen bij het secretariaat.