---

Hierbij ontvangt u de eerste nieuwsbrief van 2016! 

Veel leesplezier en we hopen dat iedereen een goede lammertijd heeft gehad of nog krijgt. De eerste foto's van Skudde lammetjes druppelen inmiddels binnen op ons Facebook pagina. Heeft u ook leuke foto's die u met ons wilt delen dan horen we dit graag!

---

ALV 2016: zaterdag 30 april

De datum en locatie zijn bekend: op zaterdag 30 april zal de Algemene Ledenvergadering plaatsvinden bij de familie Korsuize te Elspeet. We vinden het heel erg fijn dat we welkom zijn om één dagdeel te vergaderen en één dagdeel de dieren van stal 'de Kolonie' te keuren. Er lopen 14 ooien die met een beetje geluk allemaal hebben gelammerd dus het beloofd een vrolijke boel te worden! We hopen u te mogen verwelkomen!!

Aanvullende informatie, waaronder de agenda, worden nog toegezonden.

---

Westfriese Folklore: donderdag 14 juli

Vanaf donderdag 30 juni 2016 staan er weer tien achtereenvolgende donderdagen in Schagen (Noord-Holland) in het teken van de West-Friese Folklore. Een gebeuren dat beslist de moeite waard is. Op donderdag 14 juli is het de beurt aan 'de dag van het dier'. 

In 2013 waren Meindert Bouta en Nanda Grondsma namens de SFS hier aanwezig met een kraampje met informatie over de Skuddes. De dieren van de kinderboerderij Schagen (ook lid van de SFS) stonden toen op de markt tussen de andere dieren. Het was een hele leuke dag vol spektakel en vertier! Zie hier ook de foto's die we toen hebben genomen.

Oproep

Peter Groot, lid van de SFS én voorzitter van de KiBo Schagen én mede-organisator van de Westfriese folklore, heeft opnieuw aan onze vereniging gevraagd of er iemand vanuit de SFS op deze dag aanwezig wil zijn om de Skudde schapen te promoten. Vanuit het bestuur is er niemand beschikbaar, maar het lijkt ons eigenlijk ook des te leuker als 1 of 2 leden het op zich willen nemen om als vrijwilliger op een mooie zomerse donderdag in het centrum van Schagen ons mooie schapenras te vertegenwoordigen. Uit ons ervaring is dit heel erg leuk!

Hoewel de Skuddes die meegaan niet zwoegervrij hoeven te zijn moeten ze wel Q-koorts geënt zijn. Peter heeft aangegeven dat hij Skuddes kan regelen die voldoen aan de regelgeving, maar het zou erg fijn zijn als diegene die aanwezig is namens de SFS ook bereid is om te helpen met het klaarzetten van de Skuddes. De vereniging kan foldermateriaal etc verzorgen én we vinden het geen bezwaar om uw kilometerkosten te vergoeden. 

Bent u al enthousiast geworden? Neem dat contact op met Peter via: 06-53419386. Ook bij eventuele vragen kunt u hem benaderen.

---

Ledennieuws

We mogen een nieuw lid verwelkomen: mevrouw Voskamp uit Zuid-Holland! Welkom bij de SFS en heel veel plezier toegewenst met (en van) de Skuddes.

---

DNA onderzoek naar Skuddes!

Bij de universiteit van Utrecht wordt door Hans Lenstra onderzoek gedaan naar de verwantschap binnen (zeldzame) schapenrassen door midden van DNA profielen. In vakblad Het Schaap is hierover enkele jaren geleden een artikel geschreven, zie hier voor dit artikel. Onze vereniging is gevraagd of wij onze leden willen vragen om hier aan mee te werken om ook het DNA profiel van Skuddes in kaart te brengen.

Waar gaat het om? Als er leden zijn die dit jaar de veearts laten langskomen voor bijvoorbeeld scrapie onderzoek, dan wordt gevraagd of voor het DNA onderzoek een extra (EDTA) bloedbuisje getapt kan worden. 

Vanuit het bestuur zijn we erg enthousiast over dit initiatief! We vinden het onderzoek van belang voor de toekomst van onze Skuddes en hopen dat onder u leden zijn die het komende jaar hun dieren laten onderzoeken en daarbij ook aan dit initiatief willen meewerken. Als bestuur willen we medewerking stimuleren door de onverhoopte meerkosten die de veearts in rekening brengt te vergoeden. Dit tot een maximum van € 5 per extra bloedbuis.

Van welke Skuddes bloed wordt afgenomen ten behoeve van het DNA onderzoek wordt door het bestuur gecoördineerd omdat er voor het onderzoek slechts circa 10 samples nodig zijn (ivm onderzoekskosten is dit ook ongeveer de max). Van belang is dat hier voldoende rammen bij zijn én dat de dieren uit verschillende lijnen komen. Ook samples van geïmporteerde of oudere dieren is welkom! 

Hoe werkt het dan? We vragen u zich aan te melden bij de voorzitter vóórdat de veearts langskomt. In overleg met u zal worden besproken welke van uw Skuddes voor het onderzoek geselecteerd worden. Indien u hiertegen geen bezwaar heeft is Hans Lenstra bij voorkeur aanwezig tijdens het bezoek van de veearts om ter plekke de gegevens van het schaap (op foto) te kunnen vastleggen en het bloedbuisje direct mee te nemen. 

Wanneer u net zo enthousiast bent als het bestuur, dan moet het mogelijk zijn om de komende maanden voldoende samples aan te leveren. Wordt vervolgd!

---
---

Dag van het Schaap: zaterdag 11 juni

Zaterdag 11 juni 2016 zal weer de Dag van het Schaap in Ermelo worden georganiseerd. Uiteraard zullen we ook vanuit de SFS hier vertegenwoordigd zijn. Door de eis van zwoegervrij helaas waarschijnlijk zonder échte Skuddes. Waarschijnlijk.. Want er is een kleine kans dat we er dit jaar in gaan slagen om Skuddes te presenteren.. Wordt vervolgd!

We zouden het leuk vinden als we én echte Skuddes én u mogen verwelkomen! 

---